A SmartSeat irodaszék

SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Mostani írásunkban a „SmartSeat” elnevezésű, új fejlesztésű irodaszéket mutatjuk be részletesebben.

Arra már mindenki rájöhetett, hogy az egyéni beállíthatóságot hiányoló irodaszék legritkább esetében alkalmas ülőalkalmatosság az emberek többsége számára.

Amikor a székeket általában méretezik, egy átlagos testmagasságot és testalkatot vesznek figyelembe, amellyel az emberek többsége nem is rendelkezik.

Hiába is tudjuk mindezt, a tömeggyártás leginkább csak ezt a megoldást tette lehetővé.

Kimondható, hogy egy valóban egyénre igazítható széknek egyszerre kell a használó testalkatához, egészségi állapotához, a végzett feladathoz és a felhasználói környezethez illeszkednie.

A munkavégzés még ülőmunka (írás, számítógép használata, olvasás) esetén is feltételezi, hogy többféle testtartást vegyen fel a dolgozó. A piacon jelenleg elérhető ergonómikus irodaszékek esetén csak az ülésmagasság, a háttámla magassága, dőlése és a karfa magassága állítható. Ezekkel a jellemzőkkel leginkább csak a kényelmesség-érzet növelhető.

Mindezek azt vetik fel, hogy egy moduláris (tehát szék egyes részeit külön is beállítható) típusú széket érdemes kifejleszteni. Ennek az is előnye, hogy sokkal több variánsa előállítható a széknek különösebb gyártástechnológiai változtatás nélkül. Ehhez egy stabil vázszerkezet kell, amely magába foglalja a fő hordszerkezetet, ráépülő elemeket (ülés, háttámla), amelyek minden irányba fokozatmentes, gyors és stabil állíthatósággal rendelkeznek, és a különböző alapelemek  felszerelhetőségét. Az ülőfelület hossza, magassága és dőlésszöge, a háttámla hossza, magassága és dőlésszöge állítható a „SmartSeat” esetében, a háttámla és az ülés egymáshoz való helyzete is igazítható.

A „SmartSeat” egyedi design-variánsokkal rendelkezik, amely lehetővé teszi többféle irodai környezetben való felhasználhatóságát.

Így a „SmartSeat” megvalósítja az ergonómia, design és az ortopédia egyedi kombinációját.

A „SmartSeat” újdonsága azonban ennyiben nem merül ki.

Mind a háttámla, mind az ülőfelület 4-4 érzékelővel van ellátva, amely egy bluetooth (rövid rádióhullámos) kapcsolattal továbbítja az adatokat internetes értékelő szoftverprogram részére. Az internetes program villámgyorsan értékeli az adatokat és jelzi a „SmartSeat” használó számára, hol kell változtatnia a székbeállításokon, hogy egészségügyi szempontból legideálisabb testtartást vehesse fel.

Így azonnal terápiás tanácsadásban részesül az illető és a leghamarabb tudja korrigálni a helytelen testtartást.

A kialakítás során ügyelünk arra, hogy a használhatóság egyszerű is legyen egyben, nem cél egy repülőgép irányítóközpont-szerű bonyolultsági fokkal rendelkező kezelőfelületet létrehozni.

Kevéssé ismert, hogy az ülőbetegség-szindróma a negyedik az ún. megelőzhető halálokok listáján. A hosszú időn keresztül meg nem szakított ülés kezdetekben észrevétlen, de annál ártalmasabb folyamatokat indít el.

 A „SmartSeat” nemcsak munkavégzésre, de relaxációs idő eltöltésére is kiválóan alkalmas.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)