Hagyományos hirdetések a marketing mixben

 „Iránytű a vállalkozások fejlesztéséhez”* című cikksorozatunkban a marketing megjelenésétől kezdve, a marketing összetételén és buktatóinak bemutatásán át szeretnénk megismertetni az olvasót a marketing szerteágazó tulajdonságaival és megjelenési formáival.
—–

A 2012-es Super Bowl átlagosan 111,3 millió nézővel törte meg a megtekintési rekordokat – ez az Egyesült Államok televíziós történetének legnagyobb közönsége. Mindazonáltal ez nem az egyetlen meglepő statisztika a valaha játszott legnagyobb futball játékról.

A közelmúltbeli Nielsen-felmérés szerint, több ember nézte a Super Bowl-ot a reklámok miatt, mintsem maga a játék miatt. A nézők mindössze 49 százaléka elsősorban a sportművészet iránt érdeklődik, 51 százalékuk szerint inkább a reklámok szórakoztatják őket.

A televíziós műsorok a hagyományos marketing egyik példája, egy olyan kategória, amely több, időben tesztelt marketingtechnikát tartalmaz. Néhány hagyományos marketingstratégia majdnem olyan régi, mint maga a civilizáció és még napjainkban is hatékonyak.

 A hagyományos marketing meglehetősen széles kategória, amely magában foglalja a reklám és a marketing számos formáját. Ez a marketing felismerhetőbb típusa, amely magában foglalja azokat a hirdetéseket, amelyeket minden nap látunk és hallunk. A legtöbb hagyományos marketingstratégia négy kategória egyikébe tartozik: nyomtatás, sugárzás, közvetlen levél és telefon.

A nyomtatott marketing a tradicionális marketing legrégebbi formája. Ezt a stratégiát lassan a papír formában történő reklámozásnak tekintik és az ősi idők óta alkalmazzák, amikor az egyiptomiak értékesítési üzeneteket és fali plakátokat készítettek a papiruszon. Manapság a nyomtatott marketing általában az újságokban, folyóiratokban, hírlevelekben és más terjesztésre szánt nyomtatott anyagokban található hirdetési helyre utal.

  • Nyomtatás: Magában foglalja az újságokban, hírlevelekben, folyóiratokban, brosúrákban és más terjesztésre szolgáló nyomtatott anyagokban szereplő hirdetéseket
  • Broadcast: Tartalmazza a rádió- és televíziós reklámokat, valamint a speciális formákat, például a képernyőn megjelenő mozi-hirdetéseket
  • Közvetlen levél: Magában foglalja a szórólapokat, képeslapokat, prospektusokat, leveleket, katalógusokat és egyéb anyagokat, amelyeket közvetlenül a fogyasztóknak nyomtatnak és postáznak.
  • Telemarketing: Tartalmazza a fogyasztók kért és hideg telefonhívásait

A műsorszórási marketing magában foglalja a televíziós és a rádióhirdetéseket. A rádióműsorok az 1900-as évek óta zajlanak, és az első kereskedelmi műsor – a rádióműsor, amelyet közvetlen reklámok támogatnak – 1920. november 2-án indult. A televízió, a szórakoztatás-technika következő lépése volt, mely gyorsan alkalmazta a reklámokat, kevesebb, mint tíz év telt el a kezdete és az első televíziós reklám megjelenése között.

A közvetlen postai marketingben nyomtatott anyagot, például képeslapokat, prospektusokat, leveleket, katalógusokat és szórólapokat használnak postai úton, a fogyasztók vonzása érdekében.

 Végül, a telefonmarketing vagy a telemarketing az a gyakorlat, amelynél értékesítési üzeneteket telefonon továbbítanak, hogy meggyőzzék a fogyasztókat egy termék vagy szolgáltatás vásárlásáról. A marketing ezen formája a modern korban némileg ellentmondásossá vált, sok telemarketinges agresszív értékesítési taktikát alkalmaz.

Mivel olyan sokféle stratégiát foglal magában, szinte minden termék vagy szolgáltatás értékesítésével foglalkozó vállalat egy vagy több tradicionális marketinget alkalmaz az átfogó hirdetési stratégia részeként. A reklám ezen formája nagyrészt a társaság rendelkezésre álló marketingköltségétől függ.

—–
* A VKB Nonprofit Kft. egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketingtevékenységének megsegítésére fókuszál. A marketing csomag kidolgozása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00162 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ, kapcsolatfelvétel:
VKB NKft.
Iránytű – vállalkozásfejlesztési program

(X)
ESZA Európai Unió Európai Szociális Alap infoblokk_also_ESZA_EU-2-1