Az ergonómia története IV. Az utóbbi 30-40 év


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Mag-fogalma szerint az ergonómia a tárgyi és tágabb környezet munkaérdekű humanizálása, tudományos alapú tervezéssel elért emberhez-alakítása. Ám az ergonómiai kutatások előrehaladottsága az ergonómiai fejlesztések olyan újabb és újabb tovább-differenciálódásához vezetett, amelyek az ergonómia-fogalomnak is újabb meg újabb bővítményeit hozták létre. A kései ’70-es évektől fogva a ’80-as, ’90-es éveken át a munkaszervezés, a munkakör-rendszer szakszerű megtervezése is elsődlegesen ergonómiai teendővé lett.

Még szembetűnőbb fejlemény a termék-ergonómia piacvezéreltebbé válása. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy sok különböző ergonómiai megoldás születik hasonló funkciókra, mely megoldások eltérő rétegigények – és különböző vásárlóerők –    szerint alakultak ki. Nagy részüket olyan termékek hordozzák, amelyeket csak a speciális igénylőkör ismer, a fogyasztói többség nem, noha az összes ilyen termék talán már lefedi a többséget. A termék-ergonómiai fejlődés kísérőjelensége a participációs tendencia: az ergonómiai terméktervezés és termék-értékelés már nem egyszerűen a  termék- ergonómusok dolga, mert ők munkájukban mindinkább támaszkodnak a terméket vásárlókra,  akik így lényegében bevonódnak a termék-tervezésbe, közvetlenül kifejezett igényeikkel együtt.  Ezzel a folyamattal összecsengő, integrációra utaló adat, hogy az 1980-as évek vége felé az „ergonómia” szó többségi ismeretlensége, vagy talányos szakszóként történő  kezelése megszűnőben volt. Azzal, hogy az „ergonomikus” jelző köznyelvivé lett, a termékek formatervezésének esztétikuma (vagy éppen valamilyen kétesebb ízlésnek történő megfelelése) már nem maradt magára a fizikai forma könnyű reklámozhatósága dolgában.  A jó kezelhetőség persze mindig vásárlói szempont volt, de a szavatolt ergonomikusság, illetve a termék úgynevezett „intelligenciája” többet jelent, reklámérték-huzata is nagyobb. Ennek megfelelően a kiáltóan nem-ergonomikus termékek elutasítása is széleskörű lett, amint a tömegbalesetek ergonómia-fogyatkozásokra utaló okai is jobban rikítanak, nagyobb közfelháborodást keltenek, mint ahogy ez még a ’60-as-’70-es években volt.

A személyi számítógép tömegesülése, amely az ’90-es évek elejére következett be, megintcsak dinamizált egy újabb ergonómiai ágat. (Nem munkaegészségi érdekűt, mert hiszen ilyen tekintetben a PC-tematikára tökéletesen alkalmazhatóknak bizonyultak a gép és az ember viszonyát illető, korábban bevált elemzőmódozatok.) Bár a megelőző évtizedekben is vizsgálták ergonómusok a feladatvégző, problémakezelő gondolkodás folyamatait, mechanizmusait, hogy hatékonyságjavító céllal rátaláljanak javasolható önsegítő fogásokra,

a kognitív ergonómia fellendülését a digitális mezőkben végzett munka sokaságivá válása vonta magával.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé

terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)